Navigatie

Wat is proteïne:
Veel mensen denken bij proteïne aan eiwit en daarna direct aan het wit van eieren. Eiwitten hebben echter niets te maken met een kleur. Het is de naam van een van een van de drie macronutriënten. De overige twee naast eiwitten zijn koolhydraten en vet. De functie van eiwitten in ons lichaam is o.a. de opbouw voor de celstructuur. In ons lichaam zijn de huid, haar, nagels, spieren en eigenlijk alle cellen opgebouwd uit eiwitten. Tevens verzorgen de eiwitten nog andere essentiële functies in het lichaam als de transport van voedingsstoffen, aanmaak van lichaamseigen stoffen en vertering.
Eiwitten bestaan uit 20 aminozuren welke bestaan uit essentiële en niet essentiële aminozuren. Het verschil tussen de twee is dat het lichaam de essentiële aminozuren niet zelf kan aanmaken en daarom is het voor het lichaam essentieel deze via de voeding en/of supplementen binnen te krijgen. De overige aminozuren kunnen door het lichaam zelf aangemaakt worden. Hoewel alle eiwitrijke voedingsmiddelen de aminozuren bevatten zijn deze in elke eiwitbron in andere verhoudingen aanwezig. Daarom is het altijd goed om voor verschillende eiwitbronnen te kiezen zodat er geen tekort kan ontstaan.

Hoeveel eiwitten heb ik als sporter nodig:
Iemand die aan krachtsport of bodybuilding doet en zo veel mogelijk spiermassa op wil bouwen doet er goed aan om 2,5 tot 3gram eiwit per kg vetvrije lichaamsmassa per dag te eten.
Dit betekend dat iemand die 100kg weegt en een vetpercentage van 10% heeft een vetvrije massa van 90kg heeft. Deze persoon zou dus 2,5-3x 90 gram per dag zou moeten eten. Dit is 225 tot 270 gram eiwit per dag.
Het is voor een sporter goed om het dieet in 6 kleinere maaltijden per dag te verdelen. Dit betekend dat er elke maaltijd 30 tot 45 gram eiwit genuttigd dient te worden. Het is dan belangrijk om voor vetvrije eiwitrijke producten te kiezen als mager vlees, vis, eieren zonder dooier, magere kwark enz.
Voor duursporters is het ook essentieel om voldoende eiwitten te eten. Tijdens de lange trainingssessies worden de spieren zwaar belast en voor herstel is het een goede richtlijn om ongeveer 2 gram eiwit per kg vetvrij lichaamsgewicht binnen te krijgen.

Proteïne shakes:
Het is in dit geval dan ook ideaal om het dieet aan te vullen met een eiwit shake. Een eiwitshake is gemakkelijk te bereiden, lekker en in verhouding tot vlees en vis erg goedkoop. Als je nagaat dat je voor 30 tot 40 gram eiwit 200 gram kip nodig hebt dan komt dit al snel uit op €2,00. Als je dit gaat bereken voor biefstuk of andere duurdere vlees of vissoorten kom je al snel op €4,00 per portie uit. Voor een gelijke hoeveelheid eiwitten heb je nog geen 40 a 50 gram eiwitpoeder nodig dit kost ongeveer €0,75. Daarnaast is een shake makkelijke en snel en ook nog eens overal mee naar toe te nemen.

De biologische waarde van eiwitten:
Een ander belangrijk onderdeel van eiwitten is de biologische waarde. Dit geeft aan hoe goed het lichaam de eiwitbron kan gebruiken voor de aanmaak van het lichaamseigen eiwit waaruit het weefsel wordt opgebouwd. Een heel ei heeft de biologische waarde van 100 gekregen omdat dit qua structuur het dichtst tegen het lichaamseigen eiwit ligt. Een aantal jaren later werd ontdekt dat whey eiwitten een nog hogere biologische waarde hebben. Het is dan ook altijd goed om voor een proteïne shake te kiezen met een biologische waarde. Het lichaam gebruikt de eiwitten dan bijna geheel voor de opbouw van weefsel in plaats dat het de onbruikbare eiwitten als afvalstof afvoert. Door het combineren van diverse eiwitbronnen kan een nog hogere biologische waarde worden behaald omdat de bepaalde aminozuurpatronen elkaar aanvullen.

Soorten eiwitten:
Tijdens het proces van het omzetten van melk tot kaas wordt whey eiwit afgescheiden. Whey eiwit heeft de hoogste waarde in het leveren van vertakte keten aminozuren (BCAA), die resulteren in het opbouwen en behouden van spierweefsel. Whey eiwit is ook een van de snelst verterende proteïne en heeft de hoogste waarde leucine (een BCAA aminozuur) van alle proteïne. Leucine stimuleert de proteïnesynthese om de spieropbouw te verbeteren.

Whey concentraat is een hoogwaardig eiwit dat ook koolhydraten en vetten bevat. Whey concentraten kun je op elk moment van de dag gebruiken.

Whey “isolaat” is een zuiverdere vorm van whey door extra verwerking. De concentraties zijn normaal gesproken 95% of hoger. Dit noemen we ook wel de “snelle eiwitten” vanwege versnelde opname in de spieren ten opzichte van whey eiwitten. Hierom wordt geadviseerd een isolaat eiwitshake direct na de training in te nemen voor het beste resultaat.

Caseïne is een uiterst langzaam verteerbare en rijke bron van proteïne die nog steeds uw spieren voedt lang nadat whey eiwitten hun werk gedaan hebben. Caseïne is veel belangrijker bij het voorkomen van spierafbraak. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat caseïne voor een langere afgifte van bouwstoffen zorgt waardoor het lichaam minder snel in katabole fase overgaat en er stresshormoon wordt aangemaakt. Hierom wordt geadviseerd een caseine eiwitshake in te nemen voordat je gaat slapen, zodat je spieren gedurende de nacht uren lang voorzien worden van de benodigde eiwitten.

Beef proteine, of te wel eiwit dat gemaakt wordt van rundvlees nadat cholesterol en vet zijn verwijderd.  Deze proteïne is gegroeid in populariteit in de afgelopen paar jaar en is relatief nieuw als het gaat om proteïne supplementen. Net als whey eiwit is rundvleesproteïne een snel verteerbaar eiwit en is het een goede bron van vertakte keten aminozuren (BCAA). Wat rundvleesproteïne van de anderen onderscheidt, is dat het ook een goede bron is van creatine welke tot verhoging van spierkracht en tot winst in kracht en omvang leidt.

JYM SUPPLEMENT SCIENCE

PRE JYM
Top PWO uit de USA!
Nu exclusief bij ons te koop!
Verkrijgbaar in smaak:
+ Strawberry/Kiwi

Nu: €39,90

CELLUCOR C4 ULTIMATE

CELLUCOR C4 ULTIMATE
Top PWO uit de USA!
De nieuwste C4 PWO
van Cellucor!
Verkrijgbaar in smaak:
+ Orange/Mango

Van €34,95 voor €29,90 !

5% NUTRITION ALL DAY YOU MAY

5% NUTRITION
All day you may

Overheerlijke en van
zeer goede kwaliteit
BCAA 10:1:1 ratio !
+ Blue Raspberry

Nu €34,90

 

© 2016 - 2018 Muscle-Food | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel